Skip to main content

Kisah Lengkap Nabi Zulkifi Berdasarkan Al Qur'an

Kisah Lengkap Nabi Zulkifi Berdasarkan Al Qur'an
Nabi Zulkifli Adalah salah satu dari seorang nabi Allah. Di dalam al-Quran ada disebutkan tentang baginda pada dua petikan ayat yg bermaksud:

"Dan (ingatlah kisah) Ismail, Idris & Zulkifli. Semua mereka termasuk orang-orang yang tabah. Kami telah memasukkan mereka ke pada rahmat Kami. Sesungguhnya mereka termasuk orang-orang yang soleh" (Al-Anbiyaa', 21: 85-86)

"Dan ingatlah akan Ismail, Ilyasa' dan Zulkifli. Semuanya termasuk orang-orang yang paling baik" (Shaad, 38: 48)

Baginda yang dikenali menjadi Ezekiel dalam Injil ini telah dibawa ke Babylon selepas kemusnahan Jurusalem. Baginda dirantai & dipenjarakan. Baginda menghadapi segala kepayahan menggunakan tabah dan mencela perbuatan mungkar Bani Israel.

Ibn Jarir telah meriwayatkan satu peristiwa yang memberi cahaya kepada hayati baginda. Jika Al-Yasa A.S. Meningkat tua, dan ingin memberikan tugas untuk memimpin bangsa Israel kepada yang sesuai. Baginda mengumumkan: Hanya orang tersebut akan dipertimbangkan untuk menggantikan baginda dan yang berpuasa pada siang hari, mengingati Allah pada malam hari dan menahan diri daripada sifat murka . Salah seseorang daripada mereka berdiri & menyampaikan: Aku akan patuh kepada kondisi-syarat tersebut. Baginda mengulangi syarat-syarat itu semula sebesar 3 kali & lelaki yang sama berjanji menggunakan bersungguh-benar-benar akan memenuhi syarat-kondisi tersebut. Maka dia dilantik buat membawa tugas tersebut.

Selepas beberapa lama  , dia sudah diberi ujian. Suatu hari, syaitan pada jelmaan lelaki tua mengetuk pintu rumahnya. Lelaki tua itu dibenarkan masuk dan menciptakan aduan mengenai kekejaman orang ramai terhadap dirinya. Dia menyuruh lelaki tersebut datang semula dalam ketika petang dan berjanji akan membetulkan kesilapan tersebut. Lelaki tua itu berjanji namun tidak pulang semula dalam waktu yg ditetapkan.

Keesokan harinya lelaki tua itu tiba semula & mengadu seperti hari sebelumnya. Maka disuruhnya lelaki tadi tiba dalam sebelah petang. Lelaki itu berjanji dengan bersungguh-sungguh buat datang semula tetapi permanen memungkirinya. Pada hari yang ketiga, lelaki tua itu datang semula mengetuk pintu rumahnya sekali lagi.Pada kali ini, pintu nir lagi dibuka. Maka syaitan tersebut menyelinap ke dalam bilik & memberitahuakn dirinya pada lelaki itu. Dia sangat terkejut melihat jelmaan syaitan tadi lalu menyoalnya. Lalu dia mendapati lelaki tua itu adalah syaitan yang cuba membuatnya murka  tetapi syaitan itu gagal. Akhirnya lelaki tadi dikenali sebagai Zulkifli kerana berjaya menunaikan janjinya menggunakan Nabi Al-Yasa' A.S. Dia berjaya menunda marahnya walaupun dikacau sang syaitan tersebut. Tidak usang selepas itu, dia angkat sebagai nabi.

Baginda memerintahkan kaum Israel untuk berperang menggunakan sesiapa yang melakukan kerosakan pada bumi dan menentang agama Allah. Para pengikutnya enggan menurut perintah kerana mereka takut mati. Akhirnya mereka terkena azab dari Allah Sebagai balasan atas penolakan mereka mengikuti ajaran nabi Zulkifli. Mereka teridap sejenis penyakit menular dan mengakibatkan kematian yang menyedihkan. Mereka lantas lari meninggalkan loka tersebut buat menyelamatkan diri. Tiada siapa yang tinggal buat mengebumikan mayat penduduk yg meninggal. Mayat-mayat membusuk pada bawah sinaran cahaya mentari . Nabi Zulkifli A.S. Keluar dari tempat persembunyian selepas tujuh hari. Baginda diselubungi kesedihan melihat keadaan yg dasyat yang dialami pengikutnya & merayu : "Ya Allah! Engkau sudah membinasakan pengikutku. Kasihanilah mereka dan kurniakanlah kehidupan baru pada mereka". Allah sudah memakbulkan doa nabi, maka diberikan pulang kehidupan pada mereka.

"Setelah itu Kami bangkitkan engkau  sehabis tewas, supaya kamu bersyukur" (Al-Baqarah, 2: 56)

Selepas itu, Nabi Zulkifli A.S. Meninggalkan pengikutnya & berhijrah ke Babylon & wafat pada sana.
Comment Policy: Silahkan tuliskan komentar Anda yang sesuai dengan topik postingan halaman ini. Komentar yang berisi tautan tidak akan ditampilkan sebelum disetujui.
Buka Komentar
Tutup Komentar