Skip to main content

Kisah Lengkap Nabi Salih Berdasarkan Al Qur'an

Kisah Lengkap Nabi Salih Berdasarkan Al Qur'an

Kisah Lengkap Nabi Salih Berdasarkan Al Qur'an

Salih pada utuskan menjadi nabi dalam Bani Thamud buat membetulkan kaumnya yang sudah mengalami keruntuhan akhlak. Kaum Thamud adalah keturunan Thamud, cucu lelaki dalam Sam. Mereka tinggal dalam Wadi al-Qura dan al-Hajr antara Syria & Hijaz. Mereka sangat taksub memakai idola-idola mereka & mempercayai bahawa idola-idola tersebut menaruh mereka kuliner & hujan, menghalang mereka daripada bahaya dan mengembalikan kesihatan mereka jika sakit. Kumpulan ini berkembang lebih dua abad selepas kaum 'Ad. Mereka populer memakai usia yg panjang & saiz badan yang akbar . Mereka membina bangunan-bangunan yg luas pada pada gua di pergunungan & mencapai kekuasaan yg luas.

A. Penyembelihan Unta Betina

Nabi Salih A.S. Dihantar sang Allah buat menyeru perpaduan tersebut menyembah Allah yang satu namun mereka telah memekakkan pendengaran mereka buat mendengar seruan tadi. Apabila Nabi Salih A.S. Menegur tentang yang kuasa-tuhan mereka, mereka berkelakuan biadap terhadap baginda. Akhirnya mereka merancang buat membunuh Nabi Salih A.S. Allah telah menghantar seekor unta betina menjadi tanda amaran pada mereka. Sekiranya mereka memindahkan unta tersebut, Allah akan menurunkan bencana ke atas mereka. Tiada yang peliknya berakibat unta betina menjadi indikasi. Diketahui bahawa Ka'bah adalah satu bangunan yang sebagai indikasi menurut Allah. Sesiapa yg cuba memusnahkannya merupakan cuba membunuh dirinya. Sama contohnya Ka'bah, unta betina merupakan keliru satu tanda oleh Allah. Nabi Salih A.S. Meminta agar unta itu dibenarkan buat meragut rumput dalam padang & minum pada mata air. Orang-orang yg degil telah menyembelih unta tersebut semasa dia meragut rumput di padang ragut.

C. Hukuman Diturunkan Oleh Allah

Jika mereka hendak bertindak melaksanakan rancangan mereka yg terakhir menentang Nabi Salih A.S. Mereka telah dimusnahkan menggunakan sanksi Allah. Satu bencana sudah menimpa & mereka sudah dimusnahkan dengan letupan gunung berapi yang meliputi loka mereka menggunakan batu-batu. Bala yang menimpa Ban Thamud itu amat dasyat. Dijelaskan dalam surah Al-'Araaf, 7: 73-78
Comment Policy: Silahkan tuliskan komentar Anda yang sesuai dengan topik postingan halaman ini. Komentar yang berisi tautan tidak akan ditampilkan sebelum disetujui.
Buka Komentar
Tutup Komentar