--> Skip to main content

Kisah Lengkap Nabi Nuh Berdasarkan Al Qur'an

Kisah Lengkap Nabi Nuh Berdasarkan Al Qur'an

A. Kedatangan Nabi Nuh 

Ketika suasana ini berlaku, Allah yang maha berkuasa berkehendakkan insan pulang menjadi hamba yang taat pada-Nya. Dia mengutuskan Nuh menjadi utusan-Nya buat mencairkan semula masyarakat yang sudah rosak akhlak yang bermukim di bahagian 'Iraq'. Mereka meyakini Allah tetapi mereka pun menyukutukan-Nya memakai ilahi-ilahi kreasi yang lain. Ahli-ahli agama yg mempercayai tidak sedikit tuhan ini menjaga sepenuhnya hal negara. Para penduduk menyerahkan diri buat mengerjakan pengorbanan dengan nama yang kuasa-yang kuasa tersebut sebagai satu penghormatan. Mereka memperuntukkan sebanyak akbar harta mereka buat destinasi tadi & suasana sebagai semakin teruk.

Nabi Nuh A.S. Seperti pun nabi-nabi beda adalah seorang yang ikhlas, soleh, sabar & boleh dipercayai. Baginda mempunyai harapan & keazaman yang kental buat mencairkan umatnya. Malaikat Jibril telah menyampaikan untuk baginda doktrin daripada Allah dan ditunjukkan buat mencairkan umatnya daripada impak syaitan. Nabi Nuh tetap menyeru supaya beriman pada Allah & menjelaskan mereka jalan bikin menyembah Tuhan yg satu & menasihati supaya tidak mengerjakan kejahatan. Hal ini dijelaskan dalam Qur'an Surah Al-A'raaf, 7:59-62.

Sekali lagi dalam ayat Al-Quran terdapat mengaku tentang amaran Nabi Nuh memakai mengumumkan:

"Sesungguhnya Kami sudah mengutuskan Nuh pada kaumnya peringatan sebelum dating kepadanya azab yang pedih", Nuh mengatakan: "Hai kaumku, bahwasannya saya ialah pemberi peringatan yang melafalkan kepada anda iaitu) sembahlah olehmu Allah, bertakwalah kepada-Nya & taatlah kepadaku, necaya Allah akan memaafkan sebahagian dosa-dosamu dan menangguhkan kamu) hingga pada masa-masa yg dipengaruhi. Sesungguhnya ketetapan Allah bila sudah datang nir bisa ditangguhkan, kalau anda  memahami " (Nuh, 71: 1-4)

B. Nabi Nuh Ditentang

Kebanyakan warga tidak meyakini Nabi Nuh. Mereka memperbodohkan baginda dan mencemuhnya sebagai orang gila. Mereka memblokir indera pendengaran bila dikatakan pada mereka seruan Allah. Mereka tidak berganjak dari kejahilan mereka dan dengan sombongnya memandang hina nasihatnya supaya berbuat baik. Kaum tersebut paling degil & diprovokasi oleh semua pakar agama yg mengakibatkan mereka langsung nir menghiraukan seruan Allah dan menambahkan kebencian dalam diri mereka. Akhirnya Nabi Nuh A.S. Sudah menangis mengadu pada Allah. Dijelaskan dalam Qur'an Surah Nuh, 71: 26-28.

C. Persiapan Bahtera Oleh Nabi Nuh

Seterusnya Allah telah menjawab doa Nabi Nuh A.S. Menggunakan menyuruh baginda membangun sebuah perahu. Nabi Nuh A.S. Mengetahui bahawa Allah telah merancang membenamkan orang-orang yang jahil dan menampik arahan Allah. Oleh karena itu, Nabi Nuh A.S. Mula membangun bahtera & ditolong sang semua pengikutnya menurut keterangan dari pagi sampai ke petang. Hal ini diterankan dalam Al Qur'an surah Huud, 11: 38.

Apabila perahu yg akbar telah siap, langit menjadi mendung. Hujan awal turun memakai lebatnya. Sungai-sungai dilimpahi air. Air mengisi merata loka. Cahaya kilat dan guruh berbagi semua warga berasa fobia dan gentar kecuali Nabi Nuh & semua pengikutnya. Dalam Al-Quran terdapat menunjukkan suasana yang dasyat tadi. Diterankan dalam Al Qur'an surah Al-Qamar, 54: 11-12.

Nabi Nuh A.S. Mengajak family & semua pengikutnya bikin menaiki sampan. Mereka berebut-rebut datang ke bahtera. Terdapat loka yg istimewa buat seluruh makhluk termasuk insan & binatang. Bahtera belayar pada tengah gelombang yg menggunung sedangkan arus bertambah laju dan mengisi tempat bermukim  -rumah melewati tingkap dan pintu. Banyak lokasi tinggal   yg runtuh menyembah bumi. Setelah mereka cuba berenang sedaya upaya buat mengamankan diri. Anak pria Nabi Nuh A.S. Sudah terpisah daripada baginda kerana nir mahu beriman pada Allah. Nabi Nuh A.S. Berdoa untuk Allah dan menyampaikan.

"Dan Nuh ber seru pada Tuhannya sembari mengucapkan pada Tuhannya sembari berkata: "Ya Tuhanku, bahwasannya anakku tergolong keluargaku, dan bahwasannya janji Engkau itulah yg sebenar. Dan Engkau adalah Hakim yang seadil-adilnya" Allah berfirman: "Hai Nuh, bahwasannya dia bukanlah tergolong pada keluargamu (yg dijanjikan bakal diselamatkan), bahwasannya (perbuatannya) tindakan yg tidak baik. Sebab tersebut janganlah anda memohon kepada-ku sesuatu yang anda  memohon kepada-Ku sesuatu yg anda nir memahami (hakikat)Nya. Sesungguhnya Aku memperingatkan kepadamu supaya engkau  tidak boleh termasuk orang-orang yg tidak berpengetahuan " " (Huud, 11: 45-46)

Sementara itu, air naik semakin tinggi. Seluruh tempat merasakan banjir & orang-orang yg nir beriman karam. Nabi Nuh A. S. & pengikutnya selamat pada perahu & terapung tanpa digugat sang gelombang besar . Akhirnya hujan berhenti, air awal surut & langit pulang cerah.

D. Nabi Nuh Dan Pengikutnya Selamat

Nabi Nuh A.S. Dan semua pengikutnya selamat hingga pada sebuah loka yg sinkron. Mereka sudah membangun rumah-tempat bermukim   & bekerja keras membangun hayati baru. Generasi seterusnya yang dicetuskan sang orang-orang yang selamat ini tergolong pada manusia yg takutkan Allah. Mereka menyembah Allah yg satu & berkelakuan laksana yang diperintahkan oleh Allah. Nabi Nuh A.S. Hidup kira-kira sekitar 950 tahun. Selepas peristiwa yg dasyat itu, ada di kalangan generasi yg terselamat kadangkala mengerjakan dosa & lalai pada perlakuan.
Comment Policy: Silahkan tuliskan komentar Anda yang sesuai dengan topik postingan halaman ini. Komentar yang berisi tautan tidak akan ditampilkan sebelum disetujui.
Buka Komentar
Tutup Komentar