Skip to main content

Kisah Lengkap Nabi Luth Berdasarkan Al Qur'an

Kisah Lengkap Nabi Luth Berdasarkan Al Qur'an

A. Kedatangan Nabi Luth

Nabi Luth Merupakan sezaman dengan Nabi Ibrahim A.S. Dia adalah pengikut agama bapa saudara baginda. Baginda adalah masyarakat Ur, bandar besar  di Mesopotamia semasa Allah menganugerahkan kenabian ke atas baginda.

Baginda diperintahkan buat meninggalkan tanah asal baginda & pergi ke Sodom dan Gamorra buat memberi amaran dan memulihkan kaum yang terlibat menggunakan interaksi homoseksual & rompakan.

"Dan (kami juga mengutus) Lut (pada kaumnya). (Ingatlah)tatkala dia menyampaikan pada kaumnya: "Mengapa kamu mengerjakan perbuatan faahisyah itu, belum pernah dikerjakan oleh seseorang pun (pada global ini) sebelummu? " Sesungguhnya kamu mendatangi lelaki untuk melepaskan nafsumu (pada mereka), bukan kepada perempuan  , malah kamu ini merupakan kaum yang melampaui batas."

(Al-'Araaf, 7: 80-81)

Dalam ayat yg lain, terdapat penerangan tentang sifat kaum yg berdosa tadi.

"Dan (ingatlah) ketika Lut mengungkapkan pada kaumnya: "Sesungguhnya kamu benar-sahih mengerjakan perbuatan yg amat keji yg belum pernah dikerjakan sang seorangpun berdasarkan umat-umat sebelum engkau " Apakah engkau  patut mendatangi laki-laki , menyamun dan mengerjakan kemungkaran di loka-loka pertemuanmu? Maka jawapan kaumnya nir lain hanya mengungkapkan: "Datangkanlah kepada kami azab Allah, apabila kamu termasuk orang-orang yg benar" ". (Al-Ankabut, 29: 28-29)

B. Nabi Luth Menyeru Dan Seruan Ditolak

Nabi Lut A.S. Dianggap makhluk asing oleh kaumnya. Baginda mula gigih menyeru agama Allah pada mereka. Baginda menasihati kaumnya buat mengawal diri mereka menentang hukuman daripada Allah. Baginda jua menggesa mereka membuang watak mereka yg berdosa & memberitahu mereka bahawa Tuhan membentuk perempuan   buat memenuhi nafsu lelaki. Mereka nir mendengar teguran daripada nabi. Mereka mencemuh & mengugutnya dengan akibat yang sangat jelek. Mereka menjawab yg nabi akan dihalau daripada bandar tadi sekiranya baginda tidak berhenti menyeru & menegur mereka. Ayat dalam al-Quran ada menyebut :

"Jawab kaumnya nir lain hanya menyampaikan: "Usirlah mereka (Lut & pengikut-pengikutnya) menurut kotamu ini; sesungguhnya mereka adalah orang-orang yang berpura-pura mensucikan diri.""

(Al-'Araaf, 7: 82)

Idea yg sama dipaparkan pada ayat di bawah:

"Mereka menjawab: "Hai Lut, sesungguhnya apabila kamu tidak berhenti, sahih-sahih engkau  termasuk orang-orang yg diusir" Lut mengatakan: "Sesungguhnya aku  sangat benci kepada perbuatanmu" (Lut berdo'a): "Ya Tuhanku selamatkanlah aku  beserta keluargaku berdasarkan (dampak) perbuatan yang mereka kerjakan"" (Asy-Syura, 26: 167-169)

Masa berlalu, Nabi Lut A.S. Tidak dapat mencapai kejayaan yg dirancang pada memulihkan orang-orang yg berdosa tersebut. Mereka tidak berasa membuat malu & amaran daripada Nabi Lut A.S. Mengembangkan mereka murka .

C. Kemunculan Malaikat Sebagai Tetamu Nabi Luth

Pada suatu hari, tiga malaikat sudah mendatangi Nabi Lut A.S. Menggunakan menyerupai pemuda-pemuda kacak & membicarakan pesanan penting daripada Allah. Nabi Lut A.S. Dan pengikutnya diperintahkan buat meninggalkan bandar tadi kerana satu bala yang dasyat akan berlaku. Apabila para penduduk mendengar khabar kedatangan pemuda-pemuda kacak itu, mereka sudah cuba menyerbu rumah Nabi Lut A.S. Dan meminta baginda menyerahkan pemuda-pemuda itu pada mereka. Nabi Lut A.S. Sangat terkejut & menyampaikan:

"Hai kaumku, inilah puteri-puteri(negeri)ku mereka lebih kudus bagimu, maka bertakwalah kepada Allah dan janganlah engkau  mencemarkan (nama)ku terhadap tamuku ini. Tidak adakah di antaramu yang berakal?" (Huud, 11: 78)

Mereka menolak rayuan Nabi Lut A.S. & mengungkapkan:

"Sesungguhnya kamu telah tahu bahawa kami nir mempunyai asa terhadap puteri-puterimu; & sesungguhnya engkau  tentu tahu apa sebenarnya kami kehendaki " (Huud, 11: 79)

Nabi Lut A.S. Sangat kecewa & mengatakan:

"Seandainya aku  ada mempunyai kekuatan (untuk menolakmu) atau bila saya bisa berlindung pada famili yang kuat (tentu saya lakukan)" (Huud, 11: 80)

Malaikat membicarakan Pesanan
Nabi Lut A.S. Memberi amaran kepada kaumnya tentang hukuman yg nir bisa dielakkan sekiranya mereka masih tetap dengan tabiat tidak baik mereka. Mereka kemudiannya ketawa & meragui Nabi Lut A.S.. Apabila seluruh bisnis yang dilakukan nir diendahkan maka malaikat yg menyerupai insan itu berkata:

"Hai Lut, sesungguhnya kami merupakan utusan-utusan Tuhanmu, sekali-kali mereka tidak akan dapat mengganggu engkau , karena itu pergilah menggunakan membawa keluarga & pengikut-pengikut engkau  di akhir malam dan janganlah ada seorangpun pada antara engkau  yg tertinggal, kecuali isteri-isterimu. Sesungguhnya dia akan ditimpa azab yang menimpa mereka kerana sesungguhnya ketika jatuhnya azab kepada mereka ialah pada ketika subuh; bukankah subuh itu sudah dekat?" (Huud, 11: 81)

D. Nabi Luth Dibebaskan Dan Kaumnya Dimusnahkan

Nabi Lut A.S. & pengikutnya meninggalkan bandar pada ketika-ketika genting di malam hari dan mencari loka proteksi yang selamat. Sejurus selepas mereka hingga pada tempat proteksi, satu suara dentuman yang bertenaga menggegarkan bumi. Bunyi itu adalah suara gempa bumi yang dasyat dan memusnahkan tempat tinggal  -rumah dan bangunan-bangunan. Batu-batu melambung ke udara menghentam orang-orang yang cuba melarikan diri. Semua orang yg berdosa habis dimusnahkan. Nabi Lut A.S. & pengikutnya selamat tetapi isterinya nir dapat bertahan kerana beliau bersimpati dengan penduduk-penduduk lain yg berdosa.

"Maka mereka dibinasakan oleh bunyi keras yang menguntur, ketika matahari akan terbit. Maka Kami jadikan bahagian atas kota itu terbalik ke bawah & Kami hujani mereka menggunakan batu dari tanah yang keras. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-sahih masih ada indikasi-indikasi (kekuasaan Kami) bagi orang-orang yg memerhatikan indikasi-pertanda. " (Al-Hijr, 15: 73-75)

Nabi Lut A.S. Sudah menerima afeksi Allah dan diumumkan sebagai salah  seseorang yang benar. Dia mangkat  global pada Palestin & dikebumikan di Bani Na'ima dekat Habron.
Comment Policy: Silahkan tuliskan komentar Anda yang sesuai dengan topik postingan halaman ini. Komentar yang berisi tautan tidak akan ditampilkan sebelum disetujui.
Buka Komentar
Tutup Komentar