Skip to main content

Kisah Lengkap Nabi Idris Berdasarkan Al Qur'an

Atas daya bisnis Nabi Sheth A.S., sesetengah insan mula mempercayai Allah. Masa berlalu, mereka mula menyembah berhala nabi mereka. Mereka mula sebagai nir beragama, menyembah banyak yg kuasa & tidak lagi beriman memakai Allah. Mereka merogoh jalan yang keliru pada biologi mereka. Pada suatu masa eksklusif, Allah telah mengutuskan Nabi Idris A.S. Untuk memulih dan membimbing mereka yang sudah hanyut itu. Allah sudah menyebutnya dalam al-Quran misalnya berikut:

" Dan ceritakanlah (hai Muhammad pada mereka kisah) Idris (yg tadi) dalam al-Quran. Sesungguhnya dia adalah seseorang yang sangat membenarkan dan seseorang nabi" (Maryam, 19: 56)

A. Seruan & Penentangan Nabi Idris

Nabi Idris Menyeru umatnya pulang menyembah Tuhan yang satu. Baginda mengarahkan umatnya buat meninggalkan penyembahan berhala mereka. Baginda menekankan bahawa mereka tidak boleh dikuasai sang sifat cintakan harta dan kekayaan. Baginda menegah mereka daripada meminum minuman beralkohol & minuman lain yang memabukkan. Hanya segelintir sahaja yg mendengar seruan baginda namun majoriti daripada mereka menentang keras terhadap baginda. Tetapi begitu, Nabi Idris A.S. Permanen nir berputus harapan & terus menyeru tanpa goyah pendiriannya. Baginda dihargai atas keimanan & kesabaran yg kental.

"Dan (ingatlah kisah) Ismail, Idris, & Dzulkifli. Mereka seluruh termasuk orang-orang yang tabah. Kami sudah memasukkan mereka ke pada rahmat Kami, sesungguhnya mereka termasuk orang-orang yg soleh" (Al-Anbiyya, 21: 85-86)

B. Penghijrahan Nabi Idris ke Mesir

Walaupun menggunakan usaha yg nir mengenal penat, Nabi Idris A.S. Masih nir mampu mencapai kejayaan yg sepatutnya & baginda rasa tercabar memakai kelakuan para penduduk zaman itu. Lalu baginda diarahkan buat berhijrah ke Mesir & melaksanakan tugasnya pada tebing sungai Nil. Baginda menyeru supaya menuju pada kepercayaan    Allah pada pelbagai formasi masyarakat   & menasihati mereka supaya berbuat baik dan bertamadun. Akhirnya baginda berjaya membawa perubahan berdasarkan segi moral & sosial hayati masyarakat tersebut.

Kata-kata daripada Nabi Idris
Baginda mengajar menggunakan teguran & petuah    yang baik misalnya berikut:
  • Jangan berasa dengki memakai kekayaan orang lain.
  • Sesiapa yang mempunyai asa yang tidak terbatas, akan menghalangnya daripada berpuashati menggunakan kekayaan yg diperolehi.
  • Seseorang mestilah ikhlas pada pengabdian kepada Allah.
  • Berdosa apabila melakukan sumpah yang galat.
  • Sabar adalah kunci kejayaan
  • Sesiapa yg mengawal nafsunya merupakan seseorang yg bertuah. Golongan yg berbuat baik sahaja akan biologi dalam syafaat daripada Allah semasa hari pembalasan.
  • Sesiapa yg ingin mencapai kesempurnaan pada ilmu, sepatutnya nir terlibat menggunakan perlakuan yang tidak bermoral.

C. Nabi Idris yang Mengetahui

Nabi Idris dilahirkan seratus tahun selepas kematian Nabi Adam A.S. Baginda merupakan insan pertama yg belajar menulis. Diketahui bahawa 30 bahagian ayat-ayat kudus Allah diwahyukan dalam baginda. Baginda adalah insan yg menemui sains astronomi & aritmetik.

D. Kematian Nabi Idris 

Nabi Idris A.S. Diangkat ke syurga waktu berusia 365 tahun. Ibn Jarir mengaitkannya pada Rauzatul Ahbab yang Nabi Idris A.S. Adalah sahabat dalam malaikat pada pada syurga. Malaikat telah mengangkat baginda ke syurga & bila mereka hingga pada syurga aras keempat, mereka terjumpa memakai malaikat maut. Malaikat yang mengiringi Nabi Idris A.S. Bertanya pada malaikat maut mengenai usia hidup Nabi Idris A.S. & malaikat maut menjawab:

"Dimanakah Idris ? Kerana aku  diperintahkan untuk mencabut nyawanya"

Nabi Idris kemudiannya bersemadi dalam syurga aras keempat dan wafat pada dalam sayap malaikat yg membawanya ke syurga. Mutwaslah merupakan keliru seorang anaknya yg diketahui telah membina pertanda buat Nabi Idris dalam bumi.
Comment Policy: Silahkan tuliskan komentar Anda yang sesuai dengan topik postingan halaman ini. Komentar yang berisi tautan tidak akan ditampilkan sebelum disetujui.
Buka Komentar
Tutup Komentar