Skip to main content

Kisah Lengkap Nabi Ibrahim Berdasarkan Al Qur'an

Kisah Lengkap Nabi Ibrahim Berdasarkan Al Qur'an

A. Kedatangan Nabi Ibrahim 

Pada suatu saat dahulu, Allah sudah memberi penghormatan menggunakan memilih Ibrahim sebagai nabi. Baginda dari menurut Mesopotamia yg kini   dikenali sebagai Iraq Selatan. Baginda merupakan model yg sinkron buat umat manusia. Allah telah menyebutnya pada Al-Quran yang bermaksud An-Nahl, 16: 120-122.

Seruan baginda kepada kaum yg menganuti agama animisme. Pada zaman itu, kejahilan menguasai pemikiran para penduduk. Kebanyakannya tidak mengetahui tentang Allah dan ajaran-Nya. Mereka memuja mentari , bulan & bintang tetapi mereka pula merupakan ahli astronomi yg mengetahui konvoi planet. Mereka jua menyembah berhala yg diperbuat daripada batu & kayu dan memberi pelbagai bentuk anugerah kepada berhala-berhala tersebut. Ahli agama menerima loka yg baik dalam warga  & diperintahkan kepada para penduduk agar mereka dihormati. Mereka ini pula dibayar dengan lumayan tetapi kaum yg miskin makin tertindas.

B. Ajaran Nabi Ibrahim 

Nabi Ibrahim A.S. Mendapat wahyu daripada Allah melalui malaikat Jibril. Baginda mula menyampaikan ajaran Allah secara perlahan-huma. Baginda bekerja dengan tekun & mula bertelagah menggunakan orang yg menciptakan berhala. hal ini dijelaskan dalam al Qur'an surah Al-Anbiyya, 21: 52-57.

C. Halangan Dari Kaumnya Dan Perbincangan Nabi Ibrahim Dengan Raja Namrud

Kaum baginda tidak mengambil perhatian ke atas apa yang diperkatakan oleh baginda. Mereka lebih suka  cara mereka sendiri. Mereka tidak mahu berpaling dari menyembah bulan, bintang dan berhala-berhala yg hodoh. Ahli kepercayaan  mereka tetap menggesa orang ramai supaya tidak mempercayai Nabi Ibrahim A.S. Mereka khuatir akan dilucut jawatan yg dipegang dalam saat itu. Sebenarnya raja mereka Raja Namrud menduga dirinya sebagai ilahi. Dia memiliki istana yang besar  dan tentera yg ramai. Dia berhajat buat bersemuka dengan Nabi Ibrahim A.S & akhirnya mereka bertemu buat berbincang. Pada ketika itu, Raja Namrud memandang Nabi Ibrahim A.S. Secara mengejek & berkata: "Apa yang diseru olehmu kepada orang ramai? Mengapa engkau  pujuk mereka menyembah Tuhan yang tidak nampak?". Nabi Ibrahim A.S. Menjawab: "Tuhan saya adalah satu-satu Yang memberi & mengambil semula nyawa". Namrud menjawab menggunakan arogan:"Aku pula memiliki kuasa buat melakukannya. Aku boleh membunuh insan dan membebaskannya juga". Nabi Ibrahim A.S. Bertanya satu soalan yang bijak dan memeranjatkan seluruh orang. Baginda menyampaikan: "Tuhan saya mengakibatkan mentari  terbit menurut timur & tenggelam pada barat. Bolehkah engkau  berakibat mentari  terbit menurut timur?" Mendengar akan itu, raja terdiam kerana dia memahami tiada insan yang berkuasa misalnya itu.

Selepas beberapa hari, satu majlis istimewa telah diadakan. Terdapat upacara akbar-besaran dan semua penduduk diwajibkan buat menghadirinya. Mereka mabuk dan hilang pertimbangan. 

Nabi Ibrahim A.S. Mengangkat kapaknya & mula memukul berhala tadi satu persatu. Berhala tersebut jatuh ke lantai & berselerakan dengan tercerai anggota badannya. Baginda merosakkan semua berhala kecuali satu berhala yg dipercaya ketua bagi kesemuannya. Tujuan baginda adalah untuk menampakan bahawa berhala tiada berkuasa buat menyakiti orang lain atau memberi manfaat kepada sesiapa. Baginda lantas meninggalkan kuil secara senyap.

D. Keputusan Untuk Membakar Nabi Ibrahim A.S. Hidup-hayati

Apabila perayaan selesai, orang ramai pulang ke kuil. Para pengikut yang setia mengiringi ahli-ahli agama ke kuil seperti biasa. Mereka terkejut melihat berhala-berhala yang sudah dipecahkan. Lantai dipenuhi dengan serpihan batu & ketua berhala masih terletak elok  dengan kapak tergantung dalam lehernya. Para pakar kepercayaan  menjerit & orang ramai menyerbu masuk menggunakan kehairanan. Mereka jua sangat marah dan ingin mengetahui orang yang bertanggungjawab terhadap insiden itu dan mereka mahu membalas dendam keatasnya. 

"Maka Ibrahim membuat berhala-berhala itu hancur berpotong-potong kecuali yg terbesar (induk) berdasarkan patung-patung yg lain; agar mereka kembali (buat bertanya) kepadanya. Mereka mengungkapkan: "Siapakah yg melakukan perbuatan ini terhadap tuhan-dewa kami, sesungguhnya dia termasuk orang-orang yang zalim". Mereka berkata: "Kami dengar terdapat seseorang pemuda yang mencela berhala-berhala ini yang bernama Ibrahim."" (Al-Anbiyya, 21: 58-60)

Nabi Ibrahim A.S. Telah dipanggil buat mengadap raja. Jika baginda datang, baginda sudah ditanya sama ada benar baginda yang memusnahkan semua berhala. Baginda terdiam sejenak. Kemudian baginda mengarahkan raja bertanya pada kepala berhala yg mempunyai kapak tergantung pada lehernya selepas rancu-bilau berlaku. Nabi Ibrahim A.S. Mempersendakan orang-orang yg kolot menyembah berhala yg tidak bernyawa & diperbuat daripada batu. 

"Mereka bertanya: "Apakah engkau , yg melakukan perbuatan ini terhadap dewa-yang kuasa kami, hai Ibrahim? " Ibrahim menjawab: "Sebenarnya patung yang akbar itulah yg melakukannya. Maka tanyakanlah kepada berhala itu, bila mereka bisa berbicara." Maka mereka sudah pulang pada kesedaran mereka dan kemudian mengatakan:"Sesungguhnya engkau  sekalian merupakan orang-orang yang menganiaya (diri sendiri)", lalu kepala mereka jadi tertunda (lalu menyampaikan): "Sesungguhnya kamu (hai Ibrahim) sudah mengetahui bahawa berhala-berhala itu tidak dapat berbicara"" (Al-Anbiyya, 21: 62-65)

Walaupun mereka berasa malu tetapi mereka masih berdegil. Mereka membuat keputusan buat membakar Nabi Ibrahim A.S. Hidup-hidup kerana mengakibatkan kemusnahan berhala mereka.

E. Api Tidak Membakar Nabi Ibrahim 

Satu relau akbar disediakan. Nabi Ibrahim A.S diikat menggunakan tali dan sangat susah buat bergerak. Baginda berada pada keadaan hening dan gembira apabila mengingatkan bahawa Allah akan menyelamatkan baginda. Baginda eksklusif tidak melawan dan seluruh pemerhati terpegun dengan perlakuan baginda.

Lalu baginda dicampakkan di tengah relau yg panas. Nyalaan barah marak membakar dan berdesir kuat namun Allah memerintahkannya agar tidak menyakiti Nabi Ibrahim A.S.

"Kami berfirman: "Hai api sebagai dinginlah, dan sebagai keselamatanlah bagi Ibrahim", mereka hendak berbuat muslihat terhadap Ibrahim, maka Kaum berakibat mereka itu orang-orang yang paling merugi" (Al-Anbiyaa', 21: 69-70). Nabi Ibrahim tiba-tiba keluar dari api tanpa terbakar sedikitpun.

F. Nabi Ibrahim Pindah ke Palestin

Walaupun sudah berlaku keajaiban dalam Nabi Ibrahim A.S., baginda tidak jua dapat mengumpul pengikut yg ramai buat mendengar ajaran baginda. Baginda memberi syarahan dan menempuh pelbagai dugaan dan cabaran untuk menerangkan kepatuhan & keikhlasan baginda. Jika kaum tersebut menganiaya baginda, baginda diperintahkan agar meninggalkan tempat tadi & pergi ke tanah kudus yg sekarang dikenali menjadi Palestin. Bagi mematuhi perintah tadi, baginda nir merogoh berat masa rehatnya tanpa mendekati orang ramai & mengajarkan kepada mereka tentang Tuhan dan agama-Nya. Tiada yang bisa melemahkan semangat baginda.

G. Kelahiran Nabi Ismail dan Penghijrahan Ke Makkah

Oleh kerana Nabi Ibrahim A.S. Nir memiliki anak dengan Sarah isteri pertama,baginda berkahwin jua dengan perempuan   lain bernama Hajar (Hagra). Baginda berdoa untuk memperolehi anak lelaki yg baik & akhirnya doa baginda dimakbulkan. Tidak berapa lama  kemudian, Hajar mengumumkan warta gembira tentang dirinya yg telah berbadan 2. Sampai waktunya, beliau melahirkan Isma'il. Tidak lama   selepas itu, Allah sudah memerintahkan Nabi Ibrahim A.S. Buat membawa isteri kedua baginda Hajar & Isma'il ke lembah Batha (Makkah). Bagi memenuhi perintah tersebut, mereka terpaksa melalui pelbagai rintangan & dugaan semasa pada perjalanan. Mereka hingga pada tempat yg dituju selepas melalui satu tempoh yang panjang. Kawasan tersebut berbukit tanpa utama dan air. Mereka menyiapkan khemah dan meninjau keadaan sekeliling tetapi tiada apa yg kelihatan melainkan padang pasir. Nabi Isma'il A.S. Ketika itu baru berusia beberapa bulan dan mula menangis kedahagaan. Ibunya mula mencari sumber air tetapi tiada yang wujud di kawasan tersebut.

H. Zam-zam Ditemui

Hajar berlari dalam keadaan terdesak untuk menerima air antara dua anak bukit iaitu Safa dan Marwa tetapi gagal. Dia pulang kepada anaknya yang kehausan & dia amat terkejut jika melihat mata air zam-zam memancut dari bawah kaki anaknya. Dia berasa sangat lega kemudian menghilangkan dahaga anaknya menggunakan air tadi. Selepas itu, ramai orang dari jauh telah datang ke situ, loka tinggal Hajar & Nabi Isma'il A.S. Akhirnya, tempat tersebut dikenali sebagai Makkah, tempat kelahiran Islam.

I. Wawasan Nabi Ibrahim Berdasarkan Pengorbanan Nabi Isma'il 

Nabi Ibrahim A.S. Pergi semula ke Palestin buat bersama dengan isteri pertamanya Sarah. Baginda mendapat arahan untuk mengorbankan anaknya Isma'il . Baginda nir berat hati buat mematuhi arahan tersebut tetapi anak baginda masih bayi waktu itu. Baginda perlu menunggu sehingga anak itu meningkat remaja. Suatu hari baginda memberitahu anak baginda mengenai mimpinya. Baginda amat terkejut bila anaknya pribadi nir membantah dan bersedia buat sebagai korban.

Nabi Isma'il A.S. Mengungkapkan: "Hai bapaku, kerjakanlah apa yang diperintahkan kepadamu; insyaAllah engkau  akan mendapatiku termasuk orang-orang yang sabar." (Ash-Shafaat, 37: 102)

Ini adalah satu keputusan yang sukar dibentuk oleh seorang yg masih belia & itu memberitahuakn keimanan baginda yg tinggi terhadap Allah.

Pada 10 Zulhijjah, seorang bapa dan anak kesayangan berjalan beriringan. Anak belia itu begitu sabar manakala si bapa menggunakan penuh takwa mahu menyempurnakan perintah yg diberi. Tiada yang lebih berharga bagi mereka selain berbakti kepada Allah. Mereka berjalan menuju ke Mina menggunakan pisau pemotong daging pada tangan Nabi Ibrahim A.S. Yang menggeletar. Banyak kenangan-kenangan lalu dimbau semula sang mereka. Akhirnya mereka hingga jua pada satu tempat yg istimewa. Nabi Ibrahim A.S. Meihat anak kesayangan baginda dengan sayu tetapi anak baginda menjeling baginda sekilas menggunakan penuh taat & ceria. Baginda meniarapkan Isma'il pada atas tanah menggunakan jantung yang berdegup kencang. Baginda menggigil menggunakan penuh emosi apabila baginda meletakkan pisau pada leher Isma'il. Ketika itu adalah ketika genting yg amat sukar dilaksanakan.

Allah amat menghargai ketaatan mereka dan mengungkapkan:

"Sesungguhnya engkau  telah membenarkan mimpi itu, sesungguhnya demikianlah Kami memberi balasan kepada orang-orang yg berbuat baik." (Ash-Shafaat, 37: 102)

Seekor kambing biri-biri diberi buat menggantikan Nabi Isma'il A.S. Nabi Ibrahim A.S. Berdiri dan kambing bebiri tadi dikorbankan. Saat yang mendebarkan itu berakhir jua & mereka berdua sangat gembira dan memanjatkan rasa syukur kepada Allah. Sejak berdasarkan itu sehingga sekarang adat mengorbankan insan sudah dibasmi sepenuhnya.

J. Berita Gembira Kelahiran Nabi Ishaq Putra Nabi Ibrahim

Jika Nabi Ibrahim A.S. Memperlihatkan ketaatan yg tinggi terhadap perintah Allah untuk mengorbankan anak baginda Isma'il, baginda dikhabarkan jua fakta gembira tentang kelahiran anak lelaki menurut isteri pertama, Sarah. Ayat quran menunjukkan…

"Dan Kami beri dia berita gembira menggunakan (kelahiran) Ishaq seseorang nabi yang termasuk orang-orang yang salih. Kami limpahkan keberkatan atasnya dan atas Ishaq. Dan pada antara anak cucunya terdapat yg berbuat baik dan terdapat (pula) yang zalim terhadap dirinya sendiri yang nyata." (Ash-Shafaat, 37: 112-113)

Masa berlalu dan Sarah yg telah berusia itu mengandung dan sampai masanya beliau melahirkan seseorang bayi lelaki yang diberi nama Ishaq. Kemudian, Isma'il & Ishaq dilantik menjadi nabi.

K. Pembinaan semula Ka'bah

Rumah Allah yang pertama, Ka'bah sudah dibina sang Nabi Adam A.S. Ia dibina semula sang Nabi Ibrahim A.S. Dan Nabi Isma'il A.S. Makam Ibrahim masih ada bersebelahan dengannya. Tempatnya adalah batu marmar yg diletakkan dalam tempat bagina sudah berdiri buat meningkatkan dinding binaan suci tadi di Makkah. Batu tersebut mengandungi kesan tapak kaki Nabi Ibrahim A.S. Ayat dalam al-Quran sudah memperlihatkan tentang tapak kaki tersebut yang adalah satu tanda kekuasaan Allah.

"Dan (ingatlah), saat Kami membuahkan rumah itu (Baitullah) tempat berkumpul bagi manusia dan loka yg kondusif. Dan jadikanlah sebahagian maqam Ibrahim loka solat. Dan telah Kami perintahkan pada Ibrahim dan Ismail: "Bersihkanlah tempat tinggal  -Ku buat orang-orang yang tawaf, yg i'tikaf, yang ruku' & sujud"." (Al-Baqarah, 2: 125)

L. Tempat Nabi Ibrahim Disemadikan

Nabi Ibrahim A.S. Sudah hayati selama 175 tahun. Hidup baginda penuh menggunakan ujian dan… Baginda sentiasa menyeru kaumnya beriman menggunakan Allah. Apabila baginda wafat, mayat baginda disemadikan pada Hebron 20 batu ke barat daya Jurusalem.
Comment Policy: Silahkan tuliskan komentar Anda yang sesuai dengan topik postingan halaman ini. Komentar yang berisi tautan tidak akan ditampilkan sebelum disetujui.
Buka Komentar
Tutup Komentar