Kisah Lengkap Nabi Dawud Berdasarkan Al Qur'an | Kumpulan Makalah
Home » » Kisah Lengkap Nabi Dawud Berdasarkan Al Qur'an

Kisah Lengkap Nabi Dawud Berdasarkan Al Qur'an

Kisah Lengkap Nabi Dawud Berdasarkan Al Qur'an

A. Nama Lengkap Nabi Dawud

Nabi Dawud Asal menurut Bani Israil, keturunan Yahudza bin Nabi Yaakub a.S. Nama baginda telah dianggap sebesar 16 kali dalam al-Quran. Baginda merupakan nabi dan raja yang memiliki kerajaan yang diperturunkan kepada puteranya Sulaiman a.S. Mereka dikurniakan kenabian dan kurniaan kebaikan dunia & akhirat.

"...& Allah telah memberikan kerajaan dan pesan tersirat pada Dawud serta mengajarkan apa-apa yg dikehendaki-Nya" (Al-Baqarah, dua: 251)

Nama sebenar baginda ialah Dawud bin Isya bin 'Uwaid. Baginda pula adalah seorang rasul yg dikurniakan menggunakan buku samawi iaitu Zabur. Allah telah berfirman yang bermaksud:

"Dan Kami berikan Zabur pada Dawud" (An-nisa', 4: 163)

B. Nabi Dawud beserta-sama Thalut

Thalut dilantik menjadi raja pada Bani Israel kerana memiliki tubuh yg perkasa & ilmu yang luas. Tetapi begitu, penduduk Bani Israel merasakan bahawa beliau tidak layak buat memegang kuasa tadi.

Nabi Dawud telah diundang ke istana dan tinggal bersama Thalut kerana raja tersebut begitu tertarik menggunakan talenta seni yg terdapat dalam baginda. Baginda akan selalu bersama Thalut pada istana & berulang alik menemui bapa baginda buat menolongnya mengembala kambing.

C. Nabi Dawud Menentang Jalut

Pada suatu waktu, terjadi satu peperangan antara masyarakat Israel & Palestin. Tentera Palestin sudah dipimpin sang Jalut, pahlawan yang gagah perkasa namun sangat kejam. Maka Thalut pun memilih pasukan yang kuat pada kalangan tenteranya buat menentang Jalut. Nabi Dawud a.S. Sudah turut serta dalam peperangan tadi.

Semasa perang berlaku, Jalut telah meminta buat diadakan permasalahan satu versus satu. Dia dengan angkuhnya mara ke hadapan & mencabar musuhnya pada pihak Nabi Dawud. Lalu Nabi Dawud a.S. Menyambut cabaran tersebut namun diejek pulang sang Jalut yang merasakan Nabi Dawud a.S. Tidak setanding dengannya. Baginda juga dinasihati sang Thalut agar nir bertarung menggunakan pahlawan yang berpengalaman tadi. Tetapi Nabi Dawud a.S. Permanen dengan keputusan baginda maka bertarunglah keduanya. Baginda berdoa sebelum bertarung yg bermaksud:

"Ya Tuhan kami, tuangkanlah kesabaran ke atas diri kami, dan kukuhkanlah pendirian kami & tolonglah kami terhadap orang-orang kafir." (Al-Baqarah, dua: 250)

Dengan biar   Allah Nabi Dawud a.S. Sudah berjaya mengalahkan Jalut walaupun bertubuh kecil berbanding Jalut. Tentera Palestin akhirnya kalah dalam pertempuran dan lari bertempiaran.

D. Nabi Dawud Menjadi Raja

Nabi Dawud a.S. Menjadi populer pada kalangan Bani Israel selepas insiden tadi. Baginda telah mendapat hadiah daripada Thalut dan dikahwinkan dengan puteri baginda & dilantik menjadi ketua Komander angkatan tentera. Tetapi nir lama   selepas itu, Thalut berasa iri hati menggunakan dampak Nabi Dawud a.S. Salah seseorang anak lelaki Thalut mempunyai pekerti yang baik telah memaklumkan baginda tentang kasus tersebut.

Selepas kematian Thalut, urusan pemerintahan dikuasai oleh Nabi Dawud a.S. Dan seterusnya sebagai raja pada Bani Israel. Baginda telah mentadbir negara menggunakan berkesan & menakluki poly kawasan. Para penduduk menerima kemakmuran semasa pemerintahan baginda yang berhati mulia, adil & bertakwa. Rakyatnya pula menyembah Tuhan yg satu yang mengikut pimpinan yg sebenar.

E. Penurunan Kitab Zabur Kepada Nabi Dawud

Allah sudah menurunkan kitab   Zabur kepada Nabi Dawud a.S. Kitab ini mengandungi ajaran buat memimpin kaum Bani Israel. Allah telah berfirman yang bermaksud:

"...Dan kami berikan Zabur pada Dawud" (An-Nisaa', 4: 163)

Rakyat akan terpegun bila mendengar Nabi Dawud a.S. Membaca ayat-ayat daripada Zabur menggunakan suara yg amat merdu. Semua kan mengelilinginya termasuk binatang-bintang pada muka bumi ini.

Selain itu, Allah jua telah mengurniakan keistimewaan buat menundukkan gunung ganang supaya bertasbih beserta-samanya dengan bahasa yang tidak difahami sang manusia biasa. Pengetahuan & kelebihan itu pula dapat dipraktikkan terhadap burung-burung buat turut serta bersamanya.

"Dan sesungguhnya telah Kami berikan pada Dawud kurnia dari Kami. (Kami berfirman): "Hai gunung-gunung & burung-burung, bertasbihlah berulang-ulang beserta Dawud", " (Saba', 34: 10)

"Sesungguhnya Kami tundukkan gunung-gunung kepadanya, semuanya tasbih pada petang-petang & pagi-pagi, dan (Kami tundukkan jua) burung-burung yg dikumpulkan, masing-masing banyak pulang kepada Allah." (Shaad, 38: 18-19)

F. Nabi Dawud Sebagai tukang besi

Nabi Dawud a.S. Adalah seorang tukang besi yang mahir. Baginda berupaya melembutkan besi yg keras dan membuat pelbagai bentuk barangan daripadanya. Baginda melakukannya tanpa memakai api atau sebarang alat. Besi yg dilembutkan terdapat yang dijadikan baju besi yang sangat cantik buatannya. Allah berfirman yang bermaksud:

"Dan telah Kami ajarkan kepada Dawud membuat baju besi buat engkau , guna memelihara kamu pada peperanganmu; Maka hendaklah engkau  bersyukur (pada Allah)." (Al-Anbiya, 21: 80)

"...Dan Kami telah melunakkan besi untuknya." (Saba', 34: 10)

Nabi Dawud a.S. Merupakan seorang pemimpin yang begitu adil & menggunakan masa sehariannya dengan paripurna. Baginda memperuntukkan hari-hari spesifik untuk beribadat, bertugas sebagai hakim, memberi pedagogi kepada kaumnya dan buat kepentingan peribadi. Nabi Dawud a.S.Mangkat  global pada usia 70 tahun dan dikebumikan di Jurusalem.
Terimakasih telah membca artikel berjudul Kisah Lengkap Nabi Dawud Berdasarkan Al Qur'an

Kumpulan Makalah
Kumpulan Makalah Updated at: 10/10/2017 01:55:00 PM

0 Comment Kisah Lengkap Nabi Dawud Berdasarkan Al Qur'an

Silahkan Berkomentar Dengan Bijak